مقصود از «سازمان» يك واحد اجتماعي است كه هدف ويژهاي دارد. مقصود از «تئوري» يك قضيه يا مجموعهاي از قضيههايي است كه در صدد توجيه يا پيش بيني شيوهي رفتار افراد و گروهها در شرايط و ساختارهاي سازماني هستند.
دنياي كنوني بر اساس مفروضات تئوري سازمان بنا نهاده شده است و آنچه دربارة تئوري سازمان تازگي دارد گرايش در زمينة تحقيق و مطالعة اين موضوع است. اگر جامعة بازرگاني پيامبراني داشته باشند بي گمان، پيشگامان نهضت علمي خواهند بود. با اين وجود اين نهضت تنها آغاز راهي بود براي يافتن اثربخشترين راهها و وسائل و ابزاري كه بتوان به وسيلة آن افراد را در واحدهاي اجتماعي سازماندهي كرد تا به هدف رسيد. درست به همان گونه كه سازندگان سفينة فضايي بايد در چارچوب مطالعات نيوتني بينديشند، كساني كه بخواهند سازمان را طرح ريزي و اداره كنند بايد كار خود را با تيلور و فايول آغاز كنند.
در طول تاريخ اركان اصلي سازمان ثابت باقي مانده است ولي هدفها، ساختارها، شيوة انجام كار و روش هماهنگ نمودن فعاليتها بسيار گوناگون و متنوع شده است. اين تنوع منعكس كنندة سازگاري با عوامل محيطي است. لذا آنچه در تئوري سازمان نقش دارد با گذشت زمان و فرهنگهاي مختلف و زيرمجموعههاي فرهنگي تغيير ميكند. و از اينرو است كه براي درك واقعي تئوري سازمان بايد به بستر تاريخي آن ارج نهاد و به شرايطي كه در خلق اين مجموعة دانش، نقش حياتي داشتهاند توجه نمود.
اگر چه تئوري سازمان آنچنان متنوع است كه نميتوان فهرست مشخصي از علوم تشكيل دهندة آن ارائه نمود، نويسندگان سعي داشتهاند با توجه به سه معيار، مقالات و متون مهم اين بحث را در كنار هم جمعآوري و سازماندهي نمايند. اين معيارها عبارتند از:
- اهميت بالاي آشنايي دانشجويان اين رشته با اين ديدگاهها
- توجه و نقد دائمي مقالات و متون توسط صاحبنظران
- و اين كه اين مقالات و متون، ارزش خوانده شدن داشته باشند.
[1] F. W. Taylor & H. Fayol